Gambia
Gambia 587, Song Kunda school, sponsored by Gardens 4 life; met speciale aandacht voor moestuinen op scholen Back to the list
Posted: 19-7-2012
Page: 619


   
Gardens4Life
Hilversum
The Netherlands
 

 

 
Contact:
Khadija Hatrouf
Phone: +31 (0)6 - 416 55 085
Email: info@gardens4life.nl

Wilt u ook een bijdrage geven? 
Graag! Dat kan op rekeningnummer:
708 271 766
t.n.v. K. Hatrouf e/o H.G. Boer, te Hilversum Onder vermelding van "Gardens4Life

Gardens4life Blog

 

Wij gaan zorgen voor een moestuin, een omheining en een simpele, onderhoudsvriendelijke watervoorziening bij Primary school Song Kunda te Gambia.

Gardens4Life maakt zich sterk voor de eerste levensbehoefte van ieder mens. Want voedsel en drinkwater is niet voor iedereen op deze wereld vanzelfsprekend. Voor bijna 1 miljard mensen op aarde, waarvan ruim 200 miljoen kinderen, is het gevecht tegen honger en uitdroging aan de orde van de dag. Wij staan ervoor dat ieder mens recht heeft op voedsel en drinkwater.

Reden genoeg voor het aanleggen van een moestuin met omheining en de vervanging van een waterpomp bij een primary school Song Kunda in het oosten van Gambia.

Voor dit project werken we ook samen met Tonnie van onnie van Turnhout-Baetsen, klik hier voor haar website over de projecten in het Kantora District in Oost Gambia

Ons Team           De oude put die vervangen gaat worden

Een betrouwbare waterpomp zal een grote en directe invloed hebben op de hoeveelheid en kwaliteit eten en drinken wat de kinderen krijgen. Hiermee zal hun gezondheid en levensverwachting gelijk vooruit gaan. Ook is het leerzaam voor de kinderen en kunnen ze de kennis van moestuinen thuis gebruiken.

De moestuin zal ervoor zorgen dat de kinderen op school een voedzame en gevarieerde maaltijd krijgen, ter aanvulling van de couscous en pinda’s die ze thuis eten. Tegen april/ mei wordt ook de couscous schaars en eten veel mensen nog maar 1 maaltijd per dag. De moestuin zorgt er niet alleen voor dat er groente en fruit uit de tuin gegeten kan worden: een gedeelte van de opbrengst kan verkocht worden op de markt om van de opbrengst weer andere voedingsmiddelen te kopen.

Educatief aspect. De kinderen zullen leren hoe ze met de moestuin om moeten gaan, waardoor ze later ook beter kunnen helpen in de moestuin van hun families.
De omheining zal om de hele school worden gelegd. Dit zal de moestuin beschermen tegen vee. De omheining is dus noodzakelijk om de moestuin goed te kunnen laten functioneren.

De watervoorziening zal ook binnen deze omheining worden gelegd. Momenteel is er al een waterput met een pomp aanwezig. De kans bestaat echter dat deze pomp het zal begeven en hij is moeilijk te onderhouden.

Door de pomp te vervangen door de BluePump, is de kans op mankementen veel kleiner en het onderhoud gemakkelijker en goedkoper. Hierdoor wordt het een duurzaam project, waarbij de school zelf kan zorgen voor het onderhoud van de pomp.

De rand van de put is ook in verval. Na het plaatsen van de pomp, zal ook de rand van de put gerestaureerd worden. Omdat er geen nieuwe put gegraven hoeft te worden, kost deze duurzame watervoorziening relatief weinig geld.